Bergen gamle kretsfengsel
Bergen gamle kretsfengsel ligger midt i sentrum av byen, rett ved rådhuset og Lille Lungegårdsvannet. Det ble bygd i 1860-årene og typisk for den tiden var at fengselet skulle ligge i direkte tilknytning til rettslokalet. Fengselet var derfor forbundet med tinghuset med en gangbro og besto av i underkant av 60 eneceller, korridor med gallerier, luftegård og verksteder. Fengselet ble nedlagt i 1990 og bygningen er i dag fredet.
Etter at jeg var ferdig med boken BERGEN - Arkitektur og historier, har jeg fortsatt å interessere meg for historiske bygninger i Bergen. Ved mer eller mindre en tilfeldighet ble jeg med på en omvisning i fengselet og ble veldig fascinert av bygningen. En kunne nesten føle stemningen fra den gang innsatte gikk rundt her og ble voktet fra vaktbua i tredje etasje. Eller hvordan det var å gå rundt i de vifteformede luftegårdene med høye murer mellom hver seksjon.
Der og da fikk jeg idéen om at jeg ville lage en bildeserie med en danser som beveget seg rundt om i bygningen, i korridorene, trappene, cellene og ute i luftegården. Bygningen har stått ubrukt siden fengselet ble nedlagt for vel 30 år siden og bar tydelig preg av det med flasset maling og nedstøvet. Det hadde imidlertid vært noen kunstprosjekter her som har satt sitt preg her og der. Det som bekymret meg mest, var at jeg så at det var satt i gang litt oppussing, både i luftegården og inne i bygningen. Jeg ønsket å gjengi bygningen slik den var akkurat da, med sitt nedslitte og nesten groteske preg.
Ved et lykketreff fikk jeg tilgang til bygget over en periode og jeg fikk med meg en profesjonell danser, Synne Erichsen. Med min kone, Ingrid, som assistent satte vi i gang.
Det jeg ønsket å uttrykke med bildene var følelsen av å være ufrivillig innestengt, miste kontrollen over eget liv og motløsheten dette medfører. Jeg tenkte også at kanskje var det noen som hadde tatt sitt eget liv her og at de kanskje går igjen som ånder her.
Det viste seg at vi jobbet med ryggen mot veggen tidsmessig da oppussingen pågikk samtidig som vi fotograferte. Bildene er derfor tildels blitt historiske allerede.